måndag 23 maj 2011

Vfu veckan -16-20/5 2011

Momentplanering Massagesaga

Syfte:
Syftet med aktiviteten är göra barnen lugna, öka deras empati till varandra, deras kreativitet, samhörighet, självkänsla och kroppskännedom.

Förberedelse:
Ta fram lugn instrumentell musik att ha som bakgrund till sagan (sång/text till musiken distraherar)
Fråga barnen om de vill ge och få massage, om ett barn inte vill så kan hon/han bara ligga och vila och lyssna till sagan och musiken. Tvinga ingen att vara med, men är man med så får man vara med hela tiden (man kan inte bara få massage och sen gå ur, då får inte det andra barnet massage)

Genomförande:
Dela in barnen i par, förslagsvis genom att leka en lek där de delas upp två och två automatiskt utan att det blir kompisval.
Om ett barn blir över så får han/hon bli masserad av pedagogen.
(Vid jämnt antal barn kan man visa rörelserna på en annan pedagog eller i luften.)
Barnen kan antingen sitta på stolar eller så ligger den som ska bli masserad på mage på golvet och den som masserar sitter på knä bredvid.
Starta musiken på låg volym och läs sagan (se bilaga) med lugn röst
När sagan är slut byter barnen plats så att alla både ger och får massage.

Avslutning:


När sagan är läst två gånger – låt musiken vara på en liten stund till och låt barnen få vila utan massage, sedan får barnen sträcka på sig i sin egen takt innan man övergår till en annan aktivitet.

Resultat


Jag genomförde aktiviteten med barn från 4-5 års åldern. Aktiviteten gick stålande och barnen tyckte att det var roligt för att de kändes så att de behövde lyssna på lite lugn musik och samt öva på att koncentrera sig. 

Referens:
Denna massagesaga är hämtad från http://www.sagokistan.se/massagesaga.htm


Momentplanering 2 Gömma nyckeln, med ljud

Material
  • Nyckel eller något annat att gömma, jag väljer ett gosedjur
  • Trummor, eller några andra instrument

Genomförande

Deltagarna sitter i en ring på golvet. Lekledaren väljer en person, om det är många barn kan lekledaren välja två som tillfälligt får lämna rummet. En annan deltagare (eller två) får ett föremål att gömma någonstans i rummet.
När föremålet är gömt kallas personen tillbaka in och ska nu leta rätt på det. Med de andra barnens instrument, förslagsvis trummor markerar barnen hur nära eller långt letaren är från föremålet. Ju närmre desto snabbare slag. När föremålet är upphittat väljer lekledaren ut en ny person som får lämna rummet medan letaren nu blir gömmare. Innan leken börjar kan det vara bra att barnen får pröva på att spela stark, svagt, långsamt och fort på instrumenten för att leken skall fungera.

 Syfte

De deltagande får i denna lek träna på att samarbeta med att spela instrumenten tydligt så att den som letar vet när hon/han är nära det gömda föremålet samt öva sin hörsel och motorik på att spela. I denna lek får även personen som letar efter att lyssna riktigt noga om instrumenten spelas stark, svagt, långsamt och fort på instrumenten. Uddén(2004) menar att en stor del utav leken handlar om samspel och kommunikation i form utav rytmer, verbalt och i med hjälp utav kroppen. I denna lek får barnen träna på att kommunicera med ljud. Man kan även göra denna lek mer utmanande igenom att den som letar har ögonbindel och bara använder sitt hörselsinne, detta fungerar dock bättre i mindre barngrupper.

Resultat 
 Aktiviteten genomfördes med barnen i 4 till 5 års åldern. Det gick jätte bra, barnen var så lekfulla och de ville inte sluta med leken utan de fortsatte att leka själva en stund till. Det ger mig glädje att bara se barnen att de fick lust och vilja för leken och att de är kreativa och samarbetar med varandra på ett rätt sätt.


Referenser:
Uddén, Berit. Tanke, visa, språk: musisk pedagogik med barn. Lund: Studentlitteratur. 









Inga kommentarer:

Skicka en kommentar