måndag 30 maj 2011

Litteraturseminarium 1 24/2 2011

Litteraturseminarium 1- Cox, Gottberg, Wiklund

Gottberg, Jessica(2009) - Musiken och rytmiken i praktiken.

Läraryrket är ett konstnärligt arbete
Gottberg(2009) anser att på Södra Latins gymnasium används musik drama och poesi i undervisningarna och påstår att leken är väldigt viktigt för läranden i alla åldrar. Det nämns också att metoderna som man använder i gymnasium går det lika bra att använda med yngre barn. Läraren Eva Winiarski är läraren som undervisar i Södra Latins gymnasium i ämnena svenska och religion. Hon anser att det skulle bli väldigt bra om alla lärare skulle börja med sina undervisningar genom att använda(illustrera) musik som start av en lektion. Det skulle ge mer betydelse och lektionen skulle bli mer betydelsefullt samt som det väcks känslor hos elever. Eva Wiklund jobbade själv i Waldorfskolan där de använde mycket estetik som musik, bild och drama vid deras undervisningar. Det krävs lite engagemang för lärarna att vara kreativa vid varje lektion vilken sedan ger ett bra resultat och eleverna får en känsla, inlevelse, lust och lärande om olika ämnena.

 Jag anser att det är ett bra sätt att starta lektionerna med musik eller med något annat som läraren själv skapar som till exempel olika bilder, visandet på någon pjäs av drama som passar bra till lektionen, för att det väcks mer intresse och känslor till barnen för just det som man undervisar till dem. Jag håller med författaren där hon anser att lärarna bör vara lekfulla, kreativa och hela tiden skapa nytt eller hitta nya metoder för elever, för att eleverna uppmuntras, väcks intresse hos dem, och stimuleras, vilket sedan visar utvecklingsresultat hos elever.

Ordbilder
Gottberg (2009) nämner att plocka ut ord från sånger som man lyssnar och sedan göra olika skyltar kan vara som hjälpmedel för att barnen som har läs- och skrivsvårigheter kan få hjälp att lära sig nya ord och sedan genom att repetera ordbilderna kan man lätt komma ihåg vilken ord det är samt lär sig läsa och utveckla vidare.
 Jag också anser att det är ett bra metod för läraren att använda det. Barnen får vilja och lust för att lära sig nya ord samt utveckla sina läs- och skrivsvårigheter.


Wiklund, Ulla (2009). När kulturen knackar på skolans dörr

När kulturen knackar på skolans dörr
Wiklund (2009) påstår att dagens skolor består av mångfald och mångkulturell struktur av elever vilket gör att det blir svårare och svårare för elever som har svenska som andra språk. I nya läroplanen står det att elever måste ha färdigheter inom språket och matematiken . eftersom en stor del av elever inte kan visa resultat som det bör vara då bör man hitta andra nya vägar som kan hjälpa barn med läs- och skrivsvårigheter eller matematik svårigheter. Därför är det viktigt att lärarna bör använda estetik som hjälpmedel för barn med svårigheter.Jag anser att genom musiken kan barnen utveckla fantasin vilket sedan ger uppmuntring till att utrycka sig fritt och på sådant sätt bör alla elever lära sig att utrycka sig verbalt och tänka själv som samt bygger man ett demokratiskt samhälle där alla har rätt att utrycka sig fritt vilken också står i läroplanen krav.

Föra tanken vidare

Wiklund (2009) anser att reflektionsmetoden är en viktig del för elever i ett demokratiskt samhälle. De måste lära sig att reflektera för att genom reflektion får de mer kunskap samt utvecklar sig. Reflektionsmetoden sker genom olika utvecklings steg som förberedelsedelen, föra tanken vidare(parsamtal), föra tanken vidare(individuell reflektion), individuell reflektion, föra tanken vidare (grupp reflektion).

Jag påstår att reflektionsmetoden är väldigt viktigt för att genom olika faser lär elever nya saker från varandra och får nytt kunskap vilket sedan diskuteras mer i gruppen och gör en riktig uppfattning för olika saker och samtidigt utvecklar sig mer.

Cox Roland(2009)- Ta in musiken

Musik överallt: En checklista
Cox(2009) anser att estetik kan man använda för sin egen skull och för alla ämnen om man vill. genom olika folkmusik från olika länder i världen kan man lära sig mycket om olika kulturer i världen, vad det är för instrument de använder och varför dem dansar som de gör. Enligt författaren så kan man göra en checklista för estetiska ämnen som kan vara som ett stödd för egna idéer i arbetet till exempel:
 musik- komposition, improvisation, notkunskap, uttrycksmedel: klang, dynamik, frasering, musikhistoria, musikens roll i samhället, de historier som musiken berättar
gymnastik:
dans, motorik, rim, ramsor, rap, sånglekar
svenska:
musik som berättelse, skrivarverkstad, rim, ramsor, rap, textanalys.

Jag anser metoden med checklistan är bra för att planera som lärare och får idéer om hur man ska planera för undervisningen i förväg. Det är viktigt att alla ämne kan kombinera ämnen med musik så att undervisningarna blir mer kreativa och roliga för elever.

Estetiska läroprocesser

Cox anser att estetiska läroprocesser sker när eleverna samlar ihop kunskap som erfarenheter, känsla, upplevelser, analys och de använder musik i det hela. Svenska eleverna visar inte tillräkligt med resultat i matematiken. Det hjälper inte att eleverna tränar mer utan författaren anser att eleverna behöver förstärka estetiska perspektivet. Genom att lyssna på musik och spelar instrument väcks elevernas fantasier och man samtidigt övar på samarbete och empati. Detta ger som resultat att man förstärker självförtroendet .
 Jag anser att det är viktigt med estetik för att alla estetiks former ger till människan lust och glädje och uppmuntring för vidare utveckling och läranden i alla ämnen.

Referenser:

Cox, Roland (2009). Ta in musiken! Stockholm: Sveriges Utbildningsradio.

Gottberg, Jessica (2009). Musiken och rytmiken i praktiken. Stockholm: Sveriges Utbildningsradio.

Wiklund, Ulla (2009). När kulturen knackar på skolans dörr. Stockholm: Sveriges Utbildningsradio.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar